Top 40 en Nederlandstalige muziek verzacht fileleed

Er is een remedie tegen fileleed: muziek.

Ruim driekwart van de filerijders vindt muziek luisteren in de file een leuke afleiding van het fileleed. Ook zegt driekwart dat muziek helpt om blijer op de bestemming aan te komen. Top 40 popmuziek is veruit de favoriete muzieksoort om het fileleed te verzachten. Ook Nederlandstalige muziek, rock en dance helpen veel mensen de file door.

Dat de Nederlandse wegen steeds drukker worden, ervaren velen. Zowel de ochtend- als avondspits worden regelmatig geteisterd door files. Muziek Werkt wilde weten welke rol muziek speelt in de file en liet ruim duizend ochtendfilerijders door marktonderzoeksbureau Ruigrok NetPanel bevragen.

Nederland luistert massaal naar de radio

Driekwart (77%) van de filerijders ervaart de ochtendspits als (heel) vervelend. Bijna iedereen (97%) luistert muziek in de ochtendfile, waarbij 4 op de 5 filerijders naar de radio luisteren. Top 40 popmuziek is veruit de favoriete muzieksoort om het fileleed te verzachten (64%). Ook Nederlandstalige muziek (28%), rock (24%) en dance/house/techno (24%) helpen veel mensen de file door. Vooral artiesten als André Hazes, BLØF, Ed Sheeran, Marco Borsato en Pharrell Williams zorgen ervoor dat filerijders vrolijker op hun bestemming aankomen.

Lekker meezingen

Ruim acht op de tien filerijders zingen wel eens mee achter het stuur. Vooral de doelgroep tot 45 jaar gooit geregeld de stembanden los (54%). 45-plussers lijken wat meer gêne te voelen, maar 35% van hen zingt regelmatig mee. De helft van de filerijders durft ook in de file uit volle borst mee te zingen (52%). Toch is er ook een groep die zich hier minder comfortabel bij voelt (17%).

Bekijk de infographicMuziek houdt ons bezig

Wat is jouw ultieme shop soundtrack?

Lees meer

Met deze 5 hartverwarmende liedjes steun je jouw vrienden en familie tijdens Kerst

Lees meer

‘Als we hier in de showroom geen muziek zouden hebben, dan krijg je een soort crematoriumeffect’

Lees meer

5 liedjes die (pijnlijk) duidelijk maken hoe fijn het is om in vrede te leven

Lees meer

Playlist: Go get them, Oranje Leeuwinnen!

Lees meer

‘Met muziek kun je een merk opbouwen’

Lees meer

Toplijstje: Nationale Complimentendag; zeg het met een liedje

Lees meer

Vrolijke muziek zorgt voor vrijgevige klanten

Lees meer

Nieuwsbrief ontvangen?

Wil jij niets missen van Muziek Werkt? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 4 keer per jaar nieuws van Muziek Werkt.