Het is mooi als de juiste persoon iets overhoudt aan zijn muziekrechten

De muziekwereld een stukje eerlijker maken. Dat kan dankzij de nieuwste fingerprinting technologie. Zo krijgen de juiste artiesten een vergoeding voor het gebruik van hun muziek. Als een van de eerste ondernemers in Nederland neemt Roderick Ärlman van Alle Hens in Alphen aan den Rijn deel aan de Pilot Muziekmeters van Sena en BumaStemra.

Wil je ook meedoen, meld je hier aan

Stap Alle Hens binnen en de gezichten van Michael Jackson, Madonna en Britney Spears kijken je aan vanaf de muur. Wie nog niet aangemoedigd wordt door de oplichtende vloertegels om de dansvloer te betreden, krijgt een laatste zetje door de pophelden van de jaren tachtig, negentig en nul. In het hippe, luxe borrel- en danscafé van Alphen aan den Rijn speelt muziek een hoofdrol. Niet zo vreemd, met een DJ als mede-eigenaar. Roderick Ärlman draait zelf geregeld in Alle Hens de meest aanstekelijke beats uit de 80's tot 00's. Muziek voor de dertigplusser, de doelgroep waar hij zich op richt. “Er is heel weinig voor deze mensen, terwijl die in het weekend wel een leuke avond uit willen”, legt hij uit. “Daarom zijn mijn drie compagnons en ik twee jaar geleden deze zaak begonnen. We bieden ‘drinks bites & dance’; goede dranken en bites door een volwassen bediening. En er mag ook een dansje gewaagd worden. Zo willen we in het weekend een tweede huis zijn waar mensen zich welkom voelen en de rest van de week even kunnen vergeten.”

De dansvloer met zijn oplichtende vloertegels trekt direct de aandacht. Elk weekend zorgt een DJ voor de juiste muzikale omlijsting. Ärlman heeft zelf 25 jaar DJ-ervaring en weet hoe belangrijk muziek is voor een zaak. “Die is sfeerbepalend, net als de verlichting en de mensen achter de bar. Muziek neemt binnen die wisselwerking zeker veertig procent aandeel in. Omdat het zo belangrijk is, moet je een DJ hebben die kan lezen wat er gebeurt op een avond. Dat kan een muziekcomputer niet. Samen met het personeel is die belangrijk voor het succes van een avond.” Gedanst wordt er in Alle Hens op de classics van vroeger en andere ‘lekkere’ muziek. 2 Unlimited wordt afgewisseld met Prince en Wham!, al kan een moderne hit als Noodgeval van Goldband er ook prima tussen. Ook bij bijzondere gelegenheden in Alphen aan den Rijn is Alle Hens aanwezig. Tijdens de Jaarmarkt trad zanger Peter La Haye op en was er speciaal een DJ voor de muzikale omlijsting. Daarnaast organiseert Alle Hens een retroparty, muziekbingo en comedynight.

alle-hens-03.jpg

Alle Hens is een van de eerste horecazaken in Nederland die een muziekmeter plaatst voor het correct registreren van muziekgebruik. De keuze om mee te doen aan de pilot is een direct gevolg van zijn ervaring als DJ, vertelt Ärlman: “Ik vind het fijn om eerlijk te zijn. In mijn werk als DJ ervaar ik zelf hoeveel muziek er wordt gebruikt en wat dat doet met mensen. Dan is het mooi als de juiste persoon iets overhoudt aan zijn muziekrechten. Daar werk ik graag aan mee.”

_______________________________________________________________________________________________

Transparanter muziekgebruik voor nog eerlijkere vergoedingen aan muziekmakers
Op dit moment is het niet mogelijk en te kostbaar om in alle horecagelegenheden waar muziek gedraaid wordt de volledige informatie over muziekgebruik te achterhalen. Daarom wordt er voor de uitbetaling aan muziekmakers momenteel gebruik gemaakt van referentierepertoire. Dit wordt op basis van onderzoek en speellijsten samengesteld en regelmatig geüpdatet.
Dankzij fingerprinting technologie is de mogelijkheid er nu wel. Zo kan er op alle locaties met een muziekmeter, exact gemeten worden welke muziek er is gedraaid. Met de Pilot Muziekmeters zetten Sena en BumaStemra de eerste stappen om de fingerprinting technologie sneller uit te rollen. Dit om het muziekgebruik binnen de horeca transparanter te maken zodat muziekmakers nog eerlijker betaald krijgen.
 
Ben je horecaondernemer en wil je ook helpen om de muziekindustrie nog transparanter te maken? Doen dan mee aan de pilot Muziekmeters en meld je hier aan.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wil jij niets missen van Muziek Werkt? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 4 keer per jaar nieuws van Muziek Werkt.

Muziek houdt ons bezig

Verbinding onderbroken. Opnieuw proberen...