De muziekwereld een stukje eerlijker maken. Dat kan dankzij de nieuwste fingerprinting technologie. Zo krijgen de juiste muziekmakers een vergoeding voor het gebruik van hun muziek. Als een van de eerste ondernemers in Nederland maakt Roger Langhout van The Harlem Social Club - Wine Bar & Kitchen in Haarlem deel aan de Pilot Muziekmeters van Sena en BumaStemra.
Wil je ook meedoen, meld je hier aan
“Het mooiste aan mijn werk? De mensen natuurlijk!”, lacht Roger Langhout. De 51-jarige ondernemer is de trotse eigenaar van The Harlem Social Club, een Wine Bar & Kitchen aan de rand van de historische binnenstad van Haarlem. Nadat hij op zijn veertiende ontdekte dat hij de hospitalitywereld in wilde, belandde hij na zijn studie aan de hotelschool en meerdere omzwervingen in de internationale horeca (“ik ben alleen niet in Alaska en op de Waddeneilanden geweest”) drie jaar geleden in Haarlem.
Op 28 mei 2022 gaat The Harlem Social Club open, in dezelfde buurt als waar hij woont. In zijn eigen zaak, ingericht volgens de look and feel van the mid century glam van New York, zet Langhout zijn liefde voor wijn en lekker eten voort. Gasten kunnen kiezen uit 84 verschillende soorten wijn, gerangschikt in wijnkasten van fris naar vol. Bijzonder is dat de gasten door een ingenieus systeem worden uitgenodigd zelf te ontdekken welke wijn ze lekker vinden of worden uitgedaagd nieuwe smaken te proberen; ze schenken zichzelf een wijn en hoeveelheid naar keuze in. “De zaak is zo ingericht dat er veel te zien is en er continue beweging is. Zo ontmoeten verschillende groepen elkaar en delen mensen tips over de wijnen. Dat is heel leuk om te zien.”
“Het is niet meer dan eerlijk dat een muziekmaker betaald wordt voor zijn werk”
Muziek speelt een belangrijke rol; er hangen speciaal op de ruimte afgestelde speakers van AcousticConcepts. Een keer in de maand draait een dj dansbare disco en house tijdens de club night en gaan de voetjes van de vloer. Langhout: “Muziek is belangrijk; het is een van de drie pijlers van een goede horecazaak, naast verlichting en klimaat. Muziek is een dekentje over de ruimte die er voor zorgt of mensen zich aangenaam voelen. We draaien lekkere muziek die je ook veel in strandtenten tegenkomt, naast Motownklassiekers op zondag.”
Als een van de eerste ondernemers in Nederland doet Langhout mee aan de Pilot Muziekmeters van Sena en BumaStemra. De muziekmeter van Bmat is gekoppeld aan de geluidsinstallatie en registreert welk liedje er wordt gedraaid. Zo is precies bij te houden welke nummers er zijn afgespeeld en krijgt de muziekmaker vergoeding voor het gebruik van zijn of haar muziek. Belangrijk, vindt ook Langhout, reden dat hij is aangesloten bij Sena en BumaStemra en meedoet aan de pilot: “Ik ben zelf ook ondernemer en vind het belangrijk dat mensen betalen voor wat ik ze neerzet. Als de rekening niet klopt moet dat gecorrigeerd worden. Het is niet meer dan eerlijk dat een aangesloten muziekmaker betaald wordt voor zijn werk en het is goed dat de techniek daar nu klaar voor is.”
__________________________________________________________________________________
Transparanter muziekgebruik voor nog eerlijkere vergoedingen aan muziekmakersOp dit moment is het niet mogelijk en te kostbaar om in alle horecagelegenheden waar muziek gedraaid wordt de volledige informatie over muziekgebruik te achterhalen. Daarom wordt er voor de uitbetaling aan muziekmakers momenteel gebruik gemaakt van referentierepertoire. Dit wordt op basis van onderzoek en speellijsten samengesteld en regelmatig geüpdatet.Dankzij fingerprinting technologie is de mogelijkheid er nu wel. Zo kan er op alle locaties met een muziekmeter, exact gemeten worden welke muziek er is gedraaid. Met de Pilot Muziekmeters zetten Sena en BumaStemra de eerste stappen om de fingerprinting technologie sneller uit te rollen. Dit om het muziekgebruik binnen de horeca transparanter te maken zodat muziekmakers nog eerlijker betaald krijgen.Ben je horecaondernemer en wil je ook helpen om de muziekindustrie nog transparanter te maken? Doen dan mee aan de pilot Muziekmeters en meld je hier aan.