De muziekwereld een stukje eerlijker maken. Dat kan dankzij de nieuwste fingerprinting technologie. Zo krijgen de juiste artiesten een vergoeding voor het gebruik van hun muziek. Als een van de eerste ondernemers in Nederland neemt Olaf van der Wijngaard van espressobar Ollie’s Coffee and More in Abcoude deel aan de Pilot Muziekmeters van Sena en BumaStemra.
Wil je ook meedoen, meld je hier aan
Ollie’s Coffee and More is niet zomaar een espressobar in Abcoude. Wie de menukaart openslaat, ziet niet alleen de lijst met piadina’s (Italiaans platbrood), biologische smoothies zonder toevoegingen of diverse broodjes die Ollie’s biedt. Die treft ook een extra pagina met uitleg waar alle producten vandaan komen en hoe het gemaakt is, tot aan het duurzame toiletpapier aan toe. Op een grote wereldkaart aan de wand is precies te zien waar de koffie vandaan komt die eigenaar Olaf van der Wijngaard schenkt: bij lokale koffieboeren in onder andere Guatemala, Kenia en Colombia.
“Deze koffieboeren krijgen een eerlijke prijs voor hun koffie. Ik vind het heel mooi om op deze manier goed te doen en een bijdrage te kunnen leveren aan een rechtvaardigere wereld”, legt Van der Wijngaard uit. Hij begon zijn zaak zes jaar geleden. Zijn producten zijn zoveel mogelijk biologisch en lokaal. Wie bij Ollie’s Coffee and More eet of drinkt, doet dat met een goed geweten. Van der Wijngaard: “Ik vind dat mensen een nette prijs moeten krijgen voor het werk dat ze leveren. Daarom koop ik mijn koffiebonen bij een brander die direct inkoopt bij lokale koffieboeren, buiten het systeem van de wereldmarkt met zijn koloniale afspraken om. Dat is niet te zien in de prijs, want ik neem genoegen met een lagere marge.”
“Ik vind het mooi om een bijdrage te leveren aan een eerlijkere wereld”
In die wens naar eerlijkheid is hij ook een van de eerste ondernemers van Nederland die een muziekmeter plaatst. Zo kan er meer dan ooit een eerlijke vergoeding worden gegeven voor het gebruik van muziek in zijn zaak. De ontspannen sfeer in het monumentale hoekpand aan de Brugstraat wordt versterkt door de klanken van Franse chansons, vocale jazz van Gregory Porter en soulvolle liedjes van Sharon Jones en Jonathan Jeremiah. Hoe belangrijk het is dat artiesten een billijke compensatie krijgen voor hun werk, weet Van der Wijngaard uit eigen ervaring. “Ik heb zelf jarenlang in de muziek gezeten, met een eigen drive-in disco en als radiomaker. Daardoor weet ik dat er geld verdiend moet worden om muziek te laten voortbestaan. Het is mooi dat er nu met de muziekmeter een Shazam-achtig systeem is waarbij te achterhalen is welke bij BumaStemra en Sena aangesloten artiesten een vergoeding verdienen voor het gebruik van hun muziek. Zo komt het geld op de juiste plek.”
____________________________________________________________________________________
Transparanter muziekgebruik voor nog eerlijkere vergoedingen aan muziekmakers
Op dit moment is het niet mogelijk en te kostbaar om in alle horecagelegenheden waar muziek gedraaid wordt de volledige informatie over muziekgebruik te achterhalen. Daarom wordt er voor de uitbetaling aan muziekmakers momenteel gebruik gemaakt van referentierepertoire. Dit wordt op basis van onderzoek en speellijsten samengesteld en regelmatig geüpdatet.
Dankzij fingerprinting technologie is de mogelijkheid er nu wel. Zo kan er op alle locaties met een muziekmeter, exact gemeten worden welke muziek er is gedraaid. Met de Pilot Muziekmeters zetten Sena en BumaStemra de eerste stappen om de fingerprinting technologie sneller uit te rollen. Dit om het muziekgebruik binnen de horeca transparanter te maken zodat muziekmakers nog eerlijker betaald krijgen.
Ben je horecaondernemer en wil je ook helpen om de muziekindustrie nog transparanter te maken? Doen dan mee aan de pilot Muziekmeters en meld je hier aan.