Muziek als medicijn

Muziek Werkt is partner van Muziek als Medicijn. De foundation (Erasmus MC Rotterdam) beoogt muziek als innovatieve, ‘evidence based’ behandeling binnen èn buiten de gezondheidszorg een plaats te geven. Door het uitvoeren van systematische literatuuranalyses en kwalitatief klinisch onderzoek draagt de onderzoeksgroep bij aan de wetenschappelijke kennis over de werking en de toepassing van muziek.

Muziek als behandelingsvorm

Muziek als Medicijn heeft onderzoek gedaan naar het effect van muziekinterventies bij operaties bij volwassenen. De resultaten hebben een statistisch significant én klinisch relevant effect laten zien van muziek, op de vermindering van zowel postoperatieve pijn, als ook op angst en stress. Hiermee is voor het eerst bewijs geleverd dat kan leiden tot muziek als behandelingsvorm in de gezondheidszorg. Naast de British Journal of Surgery berichtte ook dagblad Trouw over de resultaten van het onderzoeksteam:

“Of het nu ‘Wake Me Up!’ van de overleden Avicii is, de meezinger ‘Zij gelooft in mij’ van André Hazes of – voor de iets langer durende ingreep – ‘De Vier Jaargetijden’ van Vivaldi: patiënten die rondom een operatie naar muziek luisteren, ervaren aanwijsbaar minder angst of pijn. Onderzoekers van Erasmus MC publiceren over zogenaamde ‘preoperatieve muziek’ in het tijdschrift British Journal of Surgery. Rosalie Kühlmann van Erasmus MC deed een meta-studie naar het gebruik van muziek bij operatiepatiënten.

Muziek vóór of na de operatie of zelfs in de operatiekamer is volgens haar eenvoudig toe te passen: bijna iedereen heeft een mobiele telefoon met oortjes waarmee naar muziek geluisterd kan worden. “En daar komt nog bij dat het veilig en duurzaam is én geen bijwerkingen kent.

Bron: Trouw

Nieuwsbrief ontvangen?

Wil jij niets missen van Muziek Werkt? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 4 keer per jaar nieuws van Muziek Werkt.

Muziek houdt ons bezig

Verbinding onderbroken. Opnieuw proberen...