Zwembad Diemen: speciale wateractiviteiten met hoofdrol voor muziek

Muziek Werkt praat met Paula van der Pouw, teamleider van Sportcentrum Duran in Diemen.

Zwembad & Sportcentrum Wethouder Duran heet het sportcentrum in Diemen voluit. Voor de lokale bewoners is het echter gewoon Zwembad Diemen. Hier leerden talloze kinderen uit de bijna dertigduizend inwoners tellende gemeente zwemmen, trekt menig Diemenaar een baantje of ontspant in het Turks stoombad. Dat muziek ook een belangrijke rol speelt in een zwembad, blijkt ook bij het aquasporten en de aquadisco.

“Iedereen komt hier zwemmen, van baby tot hoogbejaarde” aldus Paula van der Pouw. Ze is teamleider en al sinds 2008 werkzaam bij Zwembad & Sportcentrum Duran. Als teamleider is ze bij bijna alles wat er gebeurt in het gebouw betrokken: van zwemles geven en bedienen van de entreekassa tot het inplannen van de roosters en het aansturen van medewerkers. Wanneer ze ’s morgens het pand betreedt, gaat de muziek aan. “Dat was al zo toen ik hier kwam werken, en is sindsdien ook niet veranderd. Ook de apparatuur niet; de muziek komt van een analoge radio en is behalve in het zwembad ook te horen bij de entreekassa en op de tribune. Standaard staat Sky Radio op. Daar is soms wel overleg over met collega’s of met publiek dat langskomt, maar de belangrijkste redenen om voor deze zender te kiezen is dat er weinig reclameblokken worden uitgezonden. Dat is storend; de muziek moet wel op de achtergrond blijven.”

Muziek op maat voor bezoekers

Ook de betrokkenheid en vriendelijkheid van het personeel wordt gewaardeerd. Doordat het personeel de bezoekers goed kent, kan er ook met de muziek worden ingespeeld op de wensen van de bezoekers. Zo zijn er sommige bezoekers die liever geen muziek horen tijdens het banentrekken, en anderen wel. Bij die eerste wordt de muziek uitgezet, om vervolgens weer aangezet te worden zodra ze het bad verlaten. Van der Pouw: “Dat is ook handig, want zo overstemt de muziek het geluid van wateroverloop of de zuiveringsmotoren van het zwembad. Je mist het als er geen muziek klinkt.”

Muziek samengestelt voor activiteiten in het water

Er is sowieso muziek te horen bij de diverse speciale activiteiten die het zwembad onderneemt. Zo kunnen de Diemenaren meedoen aan diverse aquasporten voor uiteenlopende doelgroepen, zoals babyzwemmen voor de allerkleinsten tot MBVO (meer bewegen voor ouderen) voor 55+’ers die fit en actief willen blijven. Daar speelt muziek een belangrijke rol bij, vertelt Van der Pouw. “Bij de activiteiten voor baby’s en peuters zingt het personeel zelf liedjes. Voor de aquasporten als aquafit, aquajoggen of MBVO gebruiken we muziek die speciaal is samengesteld voor dit soort activiteiten. De muziek heeft een bepaald tempo, dat overeenkomt met de activiteiten in het water.”

Verzoeknummers 

Dat je ook in het water kunt dansen op disco en salsa, is te zien bij aquadisco en aquasalsa. Bij die eerste wordt de muziek gekozen door de jonge zwemmers zelf. De aquadisco is voor kinderen tot twaalf jaar en wordt opgehangen aan een thema, zoals Halloween Nieuwjaarsfeest. De zwemmers bouwen met behulp van een grote opblaasattractie en andere watervoorwerpen een feestje in het water. Van der Pouw: “De zwemmers kunnen verzoeknummers indienen bij een dj, die ze verwerkt tot een lopend geheel. Voor zulke activiteiten is muziek essentieel.”

 

Nieuwsbrief ontvangen?

Wil jij niets missen van Muziek Werkt? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 4 keer per jaar nieuws van Muziek Werkt.

Muziek houdt ons bezig

Verbinding onderbroken. Opnieuw proberen...