‘We draaien alleen wat we zelf tof vinden’

Medeoprichter en -eigenaar Robert ‘Bertus’ Rietveld over de muziek in Schorem Haarsnijder & Barbier.

‘Drieënhalf jaar geleden ben ik samen met Leen Schorem begonnen. We knippen al 27 jaar en waren de traditionele kapperszaken beu. Het idee voor een traditionele barbershop had ik al jaren. De spullen die je hier om je heen ziet heb ik in de loop der tijd zelf verzameld. Met de zaak willen we rust brengen en een nostalgisch gevoel oproepen. Het is een plek waar gasten onder elkaar kunnen zijn en samen lol kunnen hebben. Vrouwen worden dan ook niet toegelaten. We scheren en knippen alleen klassieke coupes.

In het begin kwamen vooral onze vrienden naar Schorem, gasten uit de rockabilly en psychobilly-scene. Dankzij hen ben ik begonnen met knippen: zij namen platenhoezen mee van Elvis Presley en Eddie Cochran en vroegen of ik hen ook zo’n kuif kon bezorgen. Inmiddels komen mensen vanuit heel Nederland naar Schorem voor die kapsels. Op de een of andere manier waren we op het juiste moment op de juiste plek; vlak na de opening raakten snorren en baarden weer in de mode. We hebben het knippen, maar we hebben ook de muziek.

Muziek bepaalt wie we zijn

Zonder muziek zou deze winkel ook niet werken. Het bepaalt 50 procent van wat we zijn. Sinds dag één draaien we alleen muziek die we zelf tof vinden, zonder ook maar een minuut bezig te zijn met de vraag of de klant de muziek ook kan waarderen. Als ze het niet leuk vinden dan staat het ze vrij om ergens anders heen te gaan. Onze klanten vragen vaak naar de muziek die ze hier horen. Die is heel gemêleerd, van rockabilly, country en punk tot blues en jazz. ’s Middags draaien we ook harde muziek, zoals metal, psychobilly en hardcore. Het is muziek die je niet zo vaak hoort in een winkel. Mensen leren zo veel nieuwe muziek kennen. Op zaterdag zitten ze hier soms wel vijf uur te wachten voordat ze aan de buurt zijn. Al die tijd horen ze gave muziek.

Muziek is het bloed dat door de aderen van Schorem stroomt.

We organiseren ook een festival: Scumbash. Er spelen achttien bands en er komt 4000 man op af, dit jaar was het uitverkocht. De bands die er spelen zijn ook in de zaak te horen, zoals Toy Dolls, Peter Pan Speedrock en Blue Grass Boogiemen. In de winkel beginnen we ’s morgens vaak met muziek van Johnny Cash, Hank Williams en soms wat obscuurdere bands. Zoals Pokey LaFarge, die zijn hier ook in de zaak geweest. Ze hebben hier zelfs een clip opgenomen. Dat zetten we natuurlijk op Facebook, waar we meer dan 128.000 fans hebben. Verschillende bands hebben hier ook live in de zaak opgetreden, zoals Small Town Crooks, Two Man Gentleman Band en Demented Are Go. Thuis luister ik niet zoveel muziek, ik sta hier al iedere dag met lekkere muziek en leuke gasten om me heen te werken. Wat wil ik nou nog meer?’


Tekst: Jasper van Vugt


Nieuwsbrief ontvangen?

Wil jij niets missen van Muziek Werkt? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 4 keer per jaar nieuws van Muziek Werkt.

Muziek houdt ons bezig

Verbinding onderbroken. Opnieuw proberen...