Sportprestaties verbeteren dankzij muziek

Dat sportschoolbezoekers graag naar muziek luisteren om hun sportprestaties te verbeteren, is bekend. Diverse onderzoeken wijzen nu ook uit wat de positieve invloed van muziek dan precies is.

  1. Muziek is positieve afleiding

Muziek zorgt ervoor dat sporters zich minder bewust zijn van inspanning. Deze positieve vorm van afleiding kan bij atleten leiden tot een prestatieverbetering van maximaal 15%. Omdat de hersenen bij uptempo nummers meer informatie moeten verwerken, besteden ze minder aandacht aan pijn.

  1. Muziek verhoogt de inspanning

Een onderzoek uit 2010 toont aan dat fietsers harder werken wanneer snelle muziek wordt gedraaid. Te snel is echter niet goed. Voor gemiddelde sporters is het maximale effect te behalen met nummers die tussen de 120 en 140 beats per minuut liggen.

  1. Muziek brengt sporters in de juiste stemming

We associëren nummers met herinneringen. Vaak zijn deze gerelateerd aan de context waarin het nummer in eerste instantie is gehoord. Die herinnering, of zelfs de emotie van de zanger, geeft een motiverende kracht aan de fysieke prestatie.

  1. Een goede beat houdt sporters in het juiste tempo

Het ritme van muziek stimuleert de motorische gebieden van de hersenen. Deze gebieden bepalen onder andere wanneer je moeten bewegen. De ritmische signalen die de muziek afgeeft helpen sporters om hun energie efficiënter in te zetten. Wie een vast ritme aanhoudt presteert beter.

  1. Muziek verbetert de gemoedstoestand

Uit recent onderzoek blijkt dat mensen vaak naar muziek luisteren om zich te bezinnen en in een andere stemming te komen. Muziek tijdens het sporten verhoogt dus niet alleen de prestatie, maar zorgt er ook voor dat je eventuele negativiteit achter je kunt laten.

 

Nieuwsbrief ontvangen?

Wil jij niets missen van Muziek Werkt? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 4 keer per jaar nieuws van Muziek Werkt.

Muziek houdt ons bezig

Verbinding onderbroken. Opnieuw proberen...