Muziekhistorie klotst tegen de plinten

Wie het Wisseloord Café binnenstapt, voelt direct de muziekhistorie tegemoet stromen. Op deze plek, in de bossen van Hilversum, aten onder andere The Rolling Stones, The Police en Elton John een broodje of namen even pauze tijdens het opnemen van hun muziek in de naastgelegen Wisseloord Studio’s. Ook nu de voormalig kantine van de studio’s opereert als zelfstandig café-restaurant, is het een oase van rust waar artiesten, buurtbewoners en medewerkers uit omliggende kantoren in alle rust kunnen bijkomen en genieten van eten, drinken en de natuur.

“Dit is een heel creatieve plek, dat voel je direct zodra je hier binnen stapt.”

Sinds april 2019 zwaait mede-eigenaar Jaimie Lloyd de scepter over het café-restaurant, dat elke werkdag vanaf negen uur ’s morgens open is voor lunch en diner. De band met de aanliggende studio’s is warm en veel artiesten besteden een opnamepauze in het café, legt ze uit: “Dit is een heel creatieve plek, dat voel je direct zodra je hier binnen stapt. in het pand gebeurt van alles. Er lopen hier constant bekende en minder bekende artiesten rond. Twee weken terug was de bekende Duitse zanger Peter Maffay hier nog voor opnamen. Ook André Hazes jr., Ilse DeLange en Trijntje Oosterhuis hebben hier nog recentelijk een album opgenomen. Naast die bekendere artiesten komen hier ook minder bekendere muzikanten en componisten over de vloer. Grappig was het toen Duncan Laurence vorig jaar naar het Songfestival ging; de ene dag zat hij hier als volslagen onbekende aan de bar, een dag later herkende iedereen hem. Maar we behandelen iedereen hetzelfde. Het is belangrijk dat de sterren zich hier veilig voelen en zichzelf kunnen zijn.”

Klassiek, latin, rap

De muziek die te horen is in het Wisseloord Café, wordt niet speciaal afgestemd op wie er op dat moment aan het opnemen is in de studio’s. Dat zou ook niet werken, zegt Lloyd, en niet omdat er daarnaast ook buurtbewoners en werknemers van nabijgelegen bedrijven komen: “Er wordt veel verschillende muziek gemaakt in de diverse studio’s. Zo kan er in de ene studio een klassiek koor opnemen, terwijl in de studio er naast een latin artiest of Nederlandstalige rapper aan het werk is. Daarom bepaalt degene die achter de bar staat wat voor muziek er gedraaid wordt. Vaak kun je horen wie er aan het werk is. De dienstdoende medewerker voelt zelf aan wat de sfeer is en kiest daar een playlist bij uit met bijpassende muziek die aansluit bij wat onze gasten aan het doen zijn. Zo klinkt er andere muziek op vrijdagavond dan op dinsdagochtend. Die vrijheid wordt gewaardeerd, zowel door het personeel als door de bezoekers, die zo muziek horen die ze elders niet horen. Als er geen muziek op staat, merk je dat direct. Bovendien is de connectie met muziek hier zo groot, dat we nooit hebben overwogen om geen muziek te draaien.”

Peter Koelewijn

Naast artiesten uit de studio’s komen er veel buurtbewoners en mensen van de omliggende kantoren naar het café, dat een groot terras heeft en op verzoek catering verzorgt. Daarnaast wordt het café-restaurant soms afgehuurd voor speciale gelegenheden. André Hazes jr. hield er borrel na de opname van zijn kerstspecial op tv, en toen Peter Koelewijn geridderd werd, vond de ceremonie plaats in het café. Lloyd: “Er zitten hier in de omgeving veel bedrijven die in de media en creatieve sector werken, zoals Sena. Dat maakt het een heel leuke, creatieve omgeving waar een divers publiek komt. Mijn zakenpartner Martijn Versteeg en ik spelen daar op in door met het café voor ieder wat wils te bieden.”

The Rolling Stones

Lloyd heeft talloze ideeën voor het café-restaurant, zodat er altijd iets te zien of te doen is. Zo zijn er wisselende exposities en plannen voor cabaretshows, jamsessies, vrijdagmiddagborrels, een open podium en optredens van singer-songwriters. Momenteel siert de expositie Jazz Captured van fotograaf Evert-Jan Hielema de wanden van het pand, dat in een halve cirkel rond de bar krult. De historie die uit de foto’s van de jazzhelden ademt, past goed bij de sfeer en historie van het café-restaurant en de studio’s. Hetzelfde geldt voor de vorige expositie. De kleurrijke schilderijen die kunstenaar Eddy ‘Edjo’ Geerlings maakte van onder andere the Rolling Stones, passen door de historie van Wisseloord Studio’s goed met de afgebeelde artiesten. En sinds Barry Hay in de studio’s een album opnam, staat zijn favoriete cocktail op de kaart: een Bloody Barry.


Tekst: Jasper van Vugt

 

 

Nieuwsbrief ontvangen?

Wil jij niets missen van Muziek Werkt? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 4 keer per jaar nieuws van Muziek Werkt.

Muziek houdt ons bezig

Verbinding onderbroken. Opnieuw proberen...