Muziek tijdens operatie verlicht pijn en spanning

Is gezondheid te verbeteren met behulp van muziek? Een recente studie naar maar liefst 47 onderzoeken toont aan dat dit kan. Muziek op de operatietafel heeft een verzachtende werking voor de patiënt. Patiënten die voor, tijdens en na een operatie naar muziek luisteren hebben minder last van spanning en pijn. Dat meldt de Daily Mail op basis van een onderzoek naar de Universiteit van Zürich.

Favoriete muziek werkt positief

Als patiënten naar hun favoriete muziek luisteren hebben ze een lagere bloeddruk en hartslag dan de patiënten die niet naar muziek luisteren. De resultaten zijn beter als patiënten hun eigen afspeellijst mogen kiezen, concluderen de onderzoekers.

Diana Vetter, hoofdonderzoeker, legt uit: “Veel patiënten hebben smartphones met daarop hun persoonlijke muziek. Als dokters patiënten informeren over de positieve effecten van muziek rondom een operatie, is dat een goedkope manier om de gezondheid van mensen te verbeteren.”

Een studie naar meerdere onderzoeken

Vetter komt tot deze conclusie na het onderzoeken van 47 studies over de impact van muziek op operaties. Volgens haar is er in de afgelopen vijftien jaar veel onderzoek gedaan naar het effect van muziek rondom behandelingen in het ziekenhuis. Gemiddeld zorgde muziek rondom een operatie voor 31 procent minder pijn, 29 procent minder kans op het gebruiken van pijnstillers en 34 procent minder angst en spanningen.

 

Nieuwsbrief ontvangen?

Wil jij niets missen van Muziek Werkt? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 4 keer per jaar nieuws van Muziek Werkt.

Muziek houdt ons bezig

Verbinding onderbroken. Opnieuw proberen...