‘Muziek is een van onze drie pijlers’

Elke winkel heeft een eigen publiek en een eigen sfeer. Die sfeer wordt mede bepaald door het interieur, bediening – en doorgaans ook door de muziek. Muziek Werkt praat met Lourens van Veelen, live-programmeur van Woodstock 69 in Bloemendaal aan Zee.

Perzische tapijten op de vlonders, fauteuils die lonken en parasols uit Bali. Wie strandpaviljoen Woodstock in Bloemendaal aan Zee binnen stapt, waant zich in een compleet andere wereld. De ontspannen sfeer is haast voelbaar, geholpen door zon, zand en muziek. “Dat is precies de bedoeling” lacht Lourens van Veelen, live-programmeur van Woodstock. “Sfeer is een van de drie pijlers van Woodstock, net als decoratie en muziek.”

Open sfeer

Sinds de oprichting door drie vrienden in 1994 is Woodstock uitgegroeid tot een begrip, geroemd om zijn unieke karakter. Geopend van begin april tot en met eind september trekt het badgasten uit de hele wereld. Ook op deze zonnige woensdagochtend in mei weten zonliefhebbers het strand te vinden; hangend op een bank drinken mannen in pak koffie, in strandstoelen liggen zonaanbidders in bikini en aan een tafel zit een familie met kleine kinderen. Van Veelen: “Ons publiek is heel divers. Iedereen is welkom, wie je ook bent of hoe je er ook uit ziet. Mensen komen hier om te ontspannen. Daar speelt muziek een belangrijke rol in. Als het lekker weer is zetten we de DJ buiten, en gaat de barbecue en het kampvuur aan. We willen een open sfeer creëren, met positiviteit, liefde en warmte, waarin je gezellig met elkaar kunt praten of dansen, alles mag. De DJ kijkt wat de sfeer is en speelt daar op in met zijn plaatkeuze. Vrijwel alle genres komen langs, al werken sommige beter dan andere. Zo weten we inmiddels dat we bijvoorbeeld geen heavy metal moeten draaien, dat heeft een te zware invloed op de sfeer. ’s Avonds maken we er met zijn allen een feestje van. Je hoort nu Steef draaien, een van onze oprichters. Hij kan heel goed inspelen op de situatie, na 24 jaar proberen wat werkt en wat niet. Zo zorgen we er samen voor dat de sfeer goed is.”

Muziek speelt een belangrijke rol bij Woodstock.

 

Gedurende het half jaar dat het strandseizoen duurt, is Woodstock geopend van tien uur ’s morgens tot middernacht. Overdag is om te ontspannen, ’s avonds mag er gedanst worden. Zo zijn er regelmatig spontane jamsessies, op woensdagavond organiseert Lourens optredens van nationale en internationale bands en in het weekend worden organisatoren uitgenodigd hun evenementen in Woodstock te houden, met eigen DJ’s. “Overdag is het publiek anders dan ’s avonds. Elk evenement heeft zijn eigen publiek, zeker als het betaalde evenementen zijn. Een tijd lang stond Woodstock bekend om zijn housefeestjes. In 2010 ben ik bij Woodstock gekomen om daar meer balans in aan te brengen. Dat doe ik door live-bands te programmeren en jamsessies mogelijk te maken, waarbij mensen zelf hun instrument meenemen om muziek te maken. Inmiddels hebben we hier, vaak in samenwerking met Patronaat, menig legendarische avond meegemaakt. Zoals bij optredens van Joss Stone, UB40 en Wu Tang Clan. Ook de dj-sets van grootheden als Paul Kalkbrenner en Extrawelt waren bijzonder. Die artiesten treden hier niet voor het geld op, daarvoor is het hier te klein. Ze doen het omdat ze ‘het Woodstockgevoel’ begrijpen.”

Tekst: Jasper van Vugt


Nieuwsbrief ontvangen?

Wil jij niets missen van Muziek Werkt? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 4 keer per jaar nieuws van Muziek Werkt.

Muziek houdt ons bezig

Verbinding onderbroken. Opnieuw proberen...