Muziek en ons brein

Muziek heeft effect op onze gemoedstoestand. Een vrolijk deuntje laat je slechte humeur verdwijnen als sneeuw voor de zon en zorgt voor energie en motivatie. Voel je je down en zoek je troost en steun in muziek? Dan kan juist treurige muziek even heel lekker zijn.

Op de werkvloer

Muziek op het werk doet ook veel met je. Volgens de infographic van WebpageFX luistert 61% van de werknemers naar muziek op het werk om ze gelukkiger en productiever te maken. Uit onderzoek blijkt dat dat ook zeker werkt. Zo zou 90% van de werknemers beter presteren bij het luisteren naar muziek. Bovendien zorgt muziek op het werk er ook voor dat je lekkerder in je vel zit. En wie wil dat nou niet?

Muziek en je brein

Wel eens in tranen uitgebarsten bij een bepaald liedje? Je bent niet de enige! Muziek maakt namelijk emoties in ons los. In onze hersenen werkt muziek op twee neurotransmitters: op dopamine, wat onze emotionele reacties reguleert, en op serotonine, wat onze stemming en sociaal gedrag kan beïnvloeden. Dat is waarom liedjes ons soms echt kunnen grijpen en ons terugbrengen naar mooie, of minder mooie, herinneringen.

 

Nieuwsbrief ontvangen?

Wil jij niets missen van Muziek Werkt? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 4 keer per jaar nieuws van Muziek Werkt.

Muziek houdt ons bezig

Verbinding onderbroken. Opnieuw proberen...