Muziek en gezondheid: 9 positieve effecten

Muziek zorgt er niet alleen voor dat je je lekker voelt, het ís ook echt goed voor je. We zetten 9 positieve effecten voor je op rij.

  1. Muziek vermindert pijn

Uit diverse internationale onderzoeken blijkt dat muziek pijn vermindert. Dit geldt zowel bij acute als chronische pijnklachten.

  1. Muziek verbetert je workouts

Met muziek train je harder en effectiever dan zonder muziek. Ook zou muziek een positief effect hebben op spierherstel.

  1. Muziek verbetert je eetpatroon

Luisteren naar rustige muziek – en het dimmen van de lichten – voor je aan een maaltijd begint, zorgt voor een ontspannen sfeer. Uit onderzoek blijkt dat een ontspannen sfeer ervoor zorgt dat je minder eet. En wat minder eten is in veel gevallen goed voor onze gezondheid.

  1. Muziek helpt je beter slapen

Een lekker muziekje leidt af en laat je de stress van de dag vergeten. Muziek ontspant en vermindert stress en angst. Muziek kan helpen om sneller – en dieper – te slapen. Ook voor slapeloosheid is muziek een goed medicijn.

  1. Muziek vermindert stress

Muziek is het ultieme geneesmiddel voor stress. Rustige muziek zorgt voor een lagere productie van stresshormonen. Bovendien maakt rustige muziek endorfine vrij in de hersenen, wat zorgt voor pijnverlichting en stemmingsverbetering. Een rustig muziekje vertraagt de hartslag, laat de bloeddruk dalen en zorgt voor een rustigere ademhaling.

  1. Muziek helpt bij depressie

Uit onderzoek blijkt dat mensen met een depressie veel baat kunnen hebben bij muziektherapie. Muziek beïnvloedt menselijke emoties en heeft aantoonbaar therapeutisch effect. Muziek kan depressieve symptomen en angstklachten aanzienlijk helpen verminderen.

  1. Muziek stimuleert de bloedvaten

De emoties van mensen die naar muziek luisteren zorgen voor een betere werking van de bloedvaten. Door de positieve gevoelens wordt de bloedsomloop gestimuleerd.

  1. Muziek versterkt je geheugen

Vergeet je altijd waar je je sleutels hebt gelaten? Geheugenverlies kan een teken van veroudering zijn, maar je hoeft je leven er niet door te laten verpesten. Geef je geheugen een boost door te luisteren naar je favoriete nummers. Hoe versterkt muziek dan je geheugen? Volgens deskundigen kan muziek vele hersengebieden stimuleren – met inbegrip van de hippocampus, het gebied dat het langetermijngeheugen aanstuurt.

  1. Muziek vergroot je ruimtelijk inzicht

Ruimtelijk inzicht wordt gedefinieerd als het vermogen om je een precieze voorstelling van iets te kunnen maken en het vermogen te kunnen meten en te navigeren. Met behulp van muziek – vooral pianomuziek – kun je je IQ voor ruimtelijk inzicht met wel 9 punten omhoog krikken. Een symfonie van Mozart bijvoorbeeld maakt dit mogelijk doordat muziek de focus van de luisteraar verbetert.

Nieuwsbrief ontvangen?

Wil jij niets missen van Muziek Werkt? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 4 keer per jaar nieuws van Muziek Werkt.

Muziek houdt ons bezig

Verbinding onderbroken. Opnieuw proberen...