Maakt muziek verliefd?

Als je opzoek bent naar de liefde, zorg dan voor een goede playlist. Onderzoek uit Japan suggereert dat achtergrondmuziek een belangrijk hulpmiddel is bij het verliefd worden.

Konkatsu

Onderzoekers aan de Aoyama Gaukin Universiteit in Japan onderzochten 32 tieners en twintigers die op ‘konkatsu’ gingen. Konkatsu is een soort daten, waarbij de insteek wel wat serieuzer is dan wat wij in Nederland gewend zijn: men zoekt een geschikte echtgenoot.

Muziek wakkert verliefdheid aan

Deelnemers aan het onderzoek kregen 20 minuten voor elke date. Ook werden ze gevraagd naar de indruk van hun mogelijke echtgenoot, zowel voor als na de date. Bij sommige groepjes stond zachte achtergrondmuziek aan, terwijl anderen het moesten doen met doodse stilte. Wat blijkt? Proefpersonen met muziek op de achtergrond zijn eerder geneigd gevoelens van liefde te ontwikkelen voor de mogelijke echtgenoot.

Toevalstreffer of bewezen?

Volgens de Japanse onderzoekers kan muziek het menselijk gedrag veranderen en zou men zo charmanter kunnen overkomen. Dit zou dus een reden kunnen zijn waarom muziek stimuleert bij het verliefd worden. Bovendien neemt muziek de druk van de schouders om een moment van stilte op te vullen met loze woorden om het gesprek maar gaande te houden.

Maar van welke muziek worden we tot over onze oren verliefd?

Helaas, dat hebben de Japanse onderzoekers niet meegenomen in hun onderzoek.


Nieuwsbrief ontvangen?

Wil jij niets missen van Muziek Werkt? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 4 keer per jaar nieuws van Muziek Werkt.

Muziek houdt ons bezig

Verbinding onderbroken. Opnieuw proberen...