‘Het Volkshotel ademt muziek’

Elke winkel heeft een eigen publiek en een eigen sfeer. Die sfeer wordt mede bepaald door het interieur, bediening – en doorgaans ook door de muziek. Muziek Werkt praat met Alexander van der Meer, program manager van het Volkshotel in Amsterdam.

Wie door de Amsterdamse Wibautstraat loopt en een blik naar binnen werpt bij de foyer van het Volkshotel, ziet daar geregeld een oudere man de zwarte vleugel bespelen die midden in de ruimte staat. “Dat is een buurtbewoner, die zelf geen plaats heeft voor een piano, maar wel graag speelt” weet Alexander van der Meer, program manager van het Volkshotel en verantwoordelijk voor de muzikale programmering van het hotel. “Hij krijgt altijd wat te drinken als dank voor zijn spel. Hij is niet de enige die speelt; soms hebben we internationale artiesten, die er ook even achter kruipen.”

Met muziek kan je verschillen overbruggen

Met club Canvas op de bovenste verdieping en cocktailbar Doka in de kelder, verschillende oefenruimtes en studio’s voor producers (o.a. San Proper, Akwasi, Tom Trago en Cirque Valentin hebben er onderdak), een drukbezochte foyer waar op vrijdag- en zaterdagavond optredens zijn en veel muzikanten als hotelgasten ademt het Volkshotel muziek. Op de plek waar vroeger de Volkskrant gemaakt werd, is sinds 2014 het Volkshotel gevestigd. Behalve een plek om te slapen is het ook een plek waar mensen elkaar ontmoeten, presentaties worden gehouden, vergaderen, feesten, symposia, workshops en om uit te gaan. “Het centrale thema van het Volkshotel is ontmoeten. De foyer op de begane grond, die we Werkplaats noemen, is de ingang en de meest toegankelijke plek van het gebouw. De diversiteit van de mensen die hier komt is groot; met muziek kan je de verschillen overbruggen. Muziek is een sterk bindmiddel. Het moet hier voelen als een huiskamer met een warme sfeer, die toch uitdagend is. Zo zorg je er voor dat mensen met elkaar in gesprek raken, en langer blijven. Daar moet de muziek bij passen. Als dat niet past, krijg je een formele sfeer en dan zijn mensen meer geremd. Daar zijn we bedacht op; we kijken naar de reacties van onze gasten.”

We zien hier elke dag de waarde van muziek.

Op de donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond zijn er vaak dj-sets en optredens in de Werkplaats, Doka en Canvas. Doordeweeks bepalen de medewerkers zelf wat er in de Werkplaats te horen is. Van der Meer: “De persoonlijkheid van de medewerkers hoor je terug in hun muziekkeuze. Veel van hen zijn ook actief in de culturele en muzieksector, en zijn goed op de hoogte van wat er speelt. Ze schatten zelf in welke muziek wel en niet past bij het moment. Je hoort hier net zo makkelijk Fela Kuti als een dj-set van een producer als Mr Scruff, lokaal Amsterdams talent en natuurlijk bands en producers hier uit de oefenruimtes. We hoeven ze zelden te corrigeren; de mensen die hier komen werken hebben allemaal een binding met het Volkshotel, en zijn ervaren in de horeca. Zodra ik ’s morgens binnen loop hoor ik aan de muziek al wie er aan het werk is. De muziek mag best een beetje schuren; het moet mensen verbinden, maar het mag ook een reactie oproepen, of nieuwsgierigheid opwekken. Het tegenovergestelde is loungemuziek, die het ene oor in gaat en het andere oor uit. En dat willen we niet. We zien de waarde van muziek dan ook zeker in. De mentaliteit van gratis muziek is niet goed, de maker moet gecompenseerd worden.”

Tekst: Jasper van Vugt

 

Nieuwsbrief ontvangen?

Wil jij niets missen van Muziek Werkt? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 4 keer per jaar nieuws van Muziek Werkt.

Muziek houdt ons bezig

Verbinding onderbroken. Opnieuw proberen...