‘Geen muziek is geen optie’

Bart Voskuilen, manager van Sauna Drôme in Putten, over hoe muziek bijdraagt aan een dagje ontspannen.

Sauna Drôme is een van de oudste sauna’s van Nederland,” vertelt Bart Voskuilen (52) niet zonder trots. De sauna in Putten werd 45 jaar geleden geopend in een voormalige boerderij en is sindsdien uitgegroeid tot een wellnessresort met verschillende faciliteiten. Als manager is Voskuilen verantwoordelijk voor het uiterlijk en de sfeer van de sauna. “De gezellige sfeer is heel belangrijk voor Sauna Drôme. Het is een van onze pluspunten en een kenmerk waarmee we ons onderscheiden. Omdat het hier niet zo grootschalig is, hebben we veel tijd en aandacht voor onze gasten.”

Toen Bart er twintig jaar geleden kwam werken was er al muziek te horen in Sauna Drôme. Bart: “Vanaf de opening is muziek een wezenlijk onderdeel geweest van de sfeer, het is heel bepalend. Eerst was de muziek in alle ruimtes hetzelfde, van de bar tot de sauna’s. Dat is veranderd, ook omdat de faciliteiten zijn uitgebreid. In de bar klinkt bijvoorbeeld rustige popmuziek, terwijl er in de lounge en de massagesalon loungemuziek te horen is. Alleen in de slaapruimte wordt geen muziek gedraaid.”

Bij Sauna Drôme beginnen we de dag met muziek.

Hoe belangrijk hij de muziek vindt, blijkt uit zijn werkroutine. Als Voskuilen ’s morgens binnenkomt, is het opzetten van de muziek een van de eerste dingen die hij doet. De stijl en het volume bepaalt hij zelf. “Het moet niet alleen de juiste muziek zijn, het moet ook precies kloppen qua volume. De muziek moet niet te veel opvallen, een achtergrondrol innemen. Als de muziek te hard staat of niet aansluit bij de ruimte krijgen we dat gelukkig te horen van onze gasten. In de beautyfarm kun je geen pop of rock draaien, dat doet afbreuk aan de behandeling. Alleen op zaterdagavond rond elf uur gaat het volume ietsje omhoog in de bar.

Geen muziek draaien is geen optie, dan zou het wel erg stil en doods worden. Daarbij heeft het nog een functie: mensen komen hier om te relaxen, dat is lastig als je constant andermans gesprekken hoort. Achtergrondmuziek helpt dat te voorkomen. In de meeste vertrekken gebruiken we een draadloze Sonos-installatie, op andere plekken draaien we cd’s. Die verversen we regelmatig, om zo ook eens wat anders te horen. Dat is nooit de laatste trend, want veel van de huidige muziek is te veel aanwezig. De nieuwste stroming die we draaien is loungemuziek. Dat raakt precies de juiste snaar. Al wijk ik daar in de zomer graag van af, als we in de zonneweide met een hapje en een drankje voor wat gezelligheid zorgen. Dan zet ik wat Zuid-Amerikaanse muziek op. Daar luister ik zelf thuis ook graag naar.”

Tekst: Jasper van Vugt

 

Nieuwsbrief ontvangen?

Wil jij niets missen van Muziek Werkt? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 4 keer per jaar nieuws van Muziek Werkt.

Muziek houdt ons bezig

Verbinding onderbroken. Opnieuw proberen...