‘Dit is een plek voor muzikanten. Zonder muziek kunnen we wel dicht.’

Jett Rebel zit met zijn bandleden ontspannen op het terras, nieuwe belofte Yip Roc loopt met gitaren op de rug naar binnen en op de bank voor de deur zit een muzikant met zijn gitaar op schoot. Wie voor de deur staat van de Q-Factory in Amsterdam, ziet direct dat het muziek is wat de klok slaat. “Sterker nog, Q-Factory is muziek en het maakt Q-Factory, van de fundering tot het dak. Letterlijk, want in de kelder zijn de repetitieruimtes waar muzikanten kunnen oefenen. We trekken muzikanten uit alle genres aan, van metal en DJ’s tot klassiek en alles wat er tussen zit” legt Alan Luring, general manager, uit. “We noemen onszelf een muziekmakerscentrum. Daarnaast is er veel educatie in het pand, zoals het Conservatorium van Amsterdam, de DJ School, het Abbey Road Institute en United POP, de enige Nederlandse vestiging van een grote Duitse muziekscholenketen. En dan zijn er natuurlijk nog de drie podia, de winkels met muziekapparatuur, het caférestaurant, en het Q-Hotel, waar muziek en popcultuur ook een rol speelt.”

Relaxte vibe

Gelegen aan de rand van winkelcentrum Oostpoort is de Q-Factory in de vier jaar sinds de opening uitgegroeid tot een gezichtsbepalende organisatie voor Amsterdam-Oost. Het is de plek om muzieklessen te volgen, muziek te kunnen maken en te repeteren, maar ook een plek om te eten, wat te drinken in het café of op het terras in de zon te zitten. “Er heerst hier een relaxte vibe, en toch voel je dat het borrelt door de creativiteit die hier plaatsvindt” legt Luring uit. “Iedereen is lekker normaal en benaderbaar, het is een plek voor muzikanten en muziekliefhebbers. Iedereen die hier werkt, van het café tot in het hotel, heeft iets met muziek. Dat betekent onder meer dat de muziek in het caférestaurant moet aansluiten met wat hier in het pand gebeurt, want dat bepaalt de sfeer. Anders gaan mensen er niet zitten.”

Ook het vorig jaar geopende Q-Hotel, bovenin het pand, sluit qua look and feel aan bij de Q-Factory. Luring: “De creatieve en muzikale sfeer hebben we doorgetrokken. Bijvoorbeeld door de schilderijen van Herman Brood die er hangen, of de gekke attributen in de kamers. Het trekt dan ook muzikanten en creatievelingen aan, die zo’n vibe waarderen. Het is ook handig voor buitenlandse acts die hier of elders in de stad moeten optreden en overdag nog een keer willen repeteren. Dat kan letterlijk in hetzelfde pand. Zo repeteerde Iggy Pop hier ook toen hij op het Paaspop festival optrad.”

Voor muzikanten en muziekliefhebbers uit Amsterdam en omstreken is de Q-Factory een ware hotspot.

Kind aan huis

Bekende popmuzikanten als Anouk, Douwe Bob, Candy Dulfer en My Baby zijn er kind aan huis. Om te repeteren, liedjes te schrijven, de podiumopstelling voor hun tournee voor te bereiden, of omdat ze er een eigen studio hebben. Het resultaat kunnen ze laten horen tijdens een optreden in een van de drie zalen die het pand rijk is, want Q-Factory is ook een poppodium met een dagelijkse programmering. Sinds de opening hebben er tal van nationale en internationale artiesten opgetreden, zoals Gino Vannelli, Fink en KRS-One. Luring: “We willen nog verder groeien, omdat we zien dat we steeds meer publiek trekken met de concerten die we organiseren. Daarom hebben we net twee extra samenstellers voor het muziekprogramma aangenomen, en een extra marketeer. Ook is de grote zaal, met een capaciteit van 1000 bezoekers, onlangs vernieuwd. We hopen straks in één adem genoemd te worden met Paradiso en de Melkweg. Muziek is dan ook onze corebusiness. Daar hangt alles binnen de Q-Factory omheen en vloeit alles uit voort. Dit is een plek voor muzikanten. Zonder muziek kunnen we wel dicht.”


Tekst: Jasper van Vugt

Nieuwsbrief ontvangen?

Wil jij niets missen van Muziek Werkt? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 4 keer per jaar nieuws van Muziek Werkt.

Muziek houdt ons bezig

Verbinding onderbroken. Opnieuw proberen...