‘Daar kan geen koffie tegenop’

Elke winkel heeft een eigen publiek en een eigen sfeer. Die sfeer wordt mede bepaald door het interieur, service – en doorgaans ook door de muziek. Muziek Werkt praat met Johan Meure, directeur van Autobedrijf Johan Meure.

“Muziek brengt mij in een flow. Dat werkt heel stimulerend, daar kan geen koffie tegenop” zegt Johan Meure, eigenaar van het gelijknamige autobedrijf Johan Meure in Purmerend. “In de werkplaats gaat de muziek ’s morgens automatisch aan. Sky Radio meestal, dat is neutrale muziek waar iedereen zich in kan vinden. Muziek hoort bij het werk.”

Meure begon het autobedrijf in 1984. 32 jaar later is zijn bedrijf uitgegroeid tot een gevestigde naam in Purmerend en omstreken. Autobedrijf Johan Meure heeft twee vestigingen, dicht bij elkaar gelegen op bedrijventerrein de Baanstee aan de rand van Purmerend. De hoofdvestiging biedt plaats aan zo’n 400 occasions en een werkplaats, op het nabijgelegen budgetterrein worden ongeveer 200 occasions verkocht. “Daar verkopen we auto’s met een prijs tot €10.000” legt Meure uit. “Dat trekt een eigen publiek. Dat zie je ook terug in het terrein: het is landelijk gelegen, met een kantoor in Zweedse stijl en gemaakt van duurzame materialen. Daar draaien we rustige muziek, dat past bij die locatie. Ook op de hoofdvestiging wil ik een ontspannen sfeer neerzetten, zodat mensen zich op hun gemak voelen en ze in alle rust een beslissing kunnen nemen. Aan pressieverkoop doen we niet. Daarom wil ik ook niet dat onze verkopers in pak gekleed gaan. Een nette spijkerbroek met overhemd is genoeg. Je ziet dat de klanten onze benadering ook prettig vinden.”

In zijn eigen kantoor heeft Meure speciaal dik tapijt laten leggen om de muziek af en toe wat harder te kunnen zetten, zonder dat iemand er last van heeft. Als groot muziekliefhebber stelt hij zelf playlists samen voor op zijn iPod, die hij overdag op kantoor afspeelt op zijn Dali-speakers. “’s Avonds na het werk zoek ik op iTunes naar nieuwe muziek voor in mijn playlists. Zo heb ik ook zelf het liedje gekozen dat je krijgt als je ons belt en in de wacht wordt gezet: Nothing Rhymed van Gilbert O’Sullivan, een oud, rustig nummer dat bijna iedereen blijkt te kennen. Daar komen heel leuke reacties op. Dat is wel anders dan wat ik van de jongens van de inkoop hoor, in het kantoor naast het mijne. Die zijn over het algemeen minder gecharmeerd van klassieke/jazz nummers, echter wel van de betere nummers van wat ik graag draai: The Animals, de Rolling Stones, INXS of The Who bijvoorbeeld.”

Muziek brengt je in een positieve flow, dat werkt fijner.

De enige plek in het bedrijf waar geen muziek te horen is, is de showroom. Maar dat is slechts een kwestie van tijd, verzekert Meure. “In het verleden hadden we daar de radio aan staan. Toen werden we er op gewezen dat we een licentie moesten hebben. Daarop hebben we de muziek uitgezet. De jongens in de werkplaats waren daar niet blij mee. Inmiddels zijn we alweer enige tijd in het bezit van een licentie, en staat de radio weer aan. De showroom staat nog op de to-do list. Ik moet eerst goede speakers ophangen en een playlist met rustige muziek samenstellen. Het liefst zou ik die playlist zelf maken, dat vind ik leuk. Ik heb genoeg liedjes voor vijf dagen rustige muziek. Maar ja, dat kost natuurlijk wel veel tijd. Dat muziek een belangrijke bijdrage levert aan de sfeer van de showroom staat echter buiten kijf.”

Tekst: Jasper van Vugt

 

Nieuwsbrief ontvangen?

Wil jij niets missen van Muziek Werkt? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 4 keer per jaar nieuws van Muziek Werkt.

Muziek houdt ons bezig

Verbinding onderbroken. Opnieuw proberen...