Als er geen muziek is, gaan mensen juist geluid maken; stilte is het engste dat er is

MuziekWerkt praat met Irene le Roy, founder van yogacentrum Moon Yoga Club in Bergen.

Ze zijn inmiddels een vertrouwd gezicht in het straatbeeld van kunstenaarsdorp Bergen: de yogi’s van Moon Yoga Club. Ze zijn onderweg naar het strand, het bos of het yogacentrum aan de rand van de dorpskern, waar in de voormalige busremise Moon Yoga Club gevestigd is. Eigenaar Irene le Roy startte de Club vier jaar geleden en heeft er in korte tijd een succesvol bedrijf van gemaakt voor yogaliefhebbers van heinde en verre. Le Roy: “Ik verhuisde van Amsterdam naar Bergen, maar miste hier een yogastudio. Daarop besloot ik mijn hart te volgen en het zelf te gaan doen.”

Sfeer


De rust, ruimte en natuur van Bergen is subtiel verwerkt in de inrichting van de Moon Yoga Club. Grote ramen nodigen uit om binnen te komen, de open erker maakt verbinding tussen straat en Club en de winkel bij de entree, met yogamatjes, doeken, oliën en boeken, past op natuurlijke wijze bij de sfeer die is neergezet. Wie via de corridor naar achteren loopt, laat het dagelijks leven achter zich en komt terecht in een serene ruimte met groot glazen dak, witte muren en bloesembomen. Via deze route betreden de yogaliefhebbers de studio. “Ik wil een open sfeer neerzetten waarin mensen zich welkom voelen en de mogelijkheid krijgen om zichzelf te zijn. Een oase van rust, licht en ruimte, waar ze de bewegingsvrijheid voelen zichzelf te ontwikkelen en zelfonderzoek te doen” verklaart Le Roy.

Muziek als open haard


Muziek speelt een belangrijke rol in de lessen. “Muziek is de open haard in de huiskamer” zegt Le Roy. “Het helpt het lichaam tot rust te brengen, of stimuleert juist beweging. Zo gebruiken we in de Yanglessen, waarin mensen meer bewegen, juist uptempomuziek. Elke docent kiest zelf de muziek voor de eigen les en deelt zo zijn of haar energie met de groep. De docent maakt de les persoonlijk door de muziekkeuze. Soms hoor je muziek die je ook in een oosterse tempel hoort, anderen kiezen voor modern klassiek. En soms hebben we livemuziek van bijvoorbeeld een violist, of iemand die sjamanistische drums bespeelt. Zelf begon ik met modern klassiek van Darvid Darling en Einaudi. Sindsdien ben ik gaan experimenteren en stel nu verschillende playlists samen voor de lessen. De muziek helpt de yogi’s te ontspannen en een minireis te beleven van een uur. Als er geen muziek is, gaan mensen juist geluid maken; stilte is het engste dat er is.”

07-1.jpg

Groei tijdens coronacrisis

De coronacrisis heeft een groei gebracht in het aantal mensen dat bewuster wil leven en daar iets aan wil doen, ziet Le Roy. Ondanks de crisis groeit het aantal yogi’s dat bij Moon Yoga Club komt. Hoewel het nog overwegend vrouwen zijn, stijgt het aantal mannen dat meedoet en neemt ook het diversiteit in leeftijd toe. Er zijn yogi’s van 21, maar ook mensen die de tachtig naderen. “Qua gezondheid worden we in deze tijd meer op onszelf aangewezen” legt Le Roy uit. “Dat zien we terug bij onze yogi’s. Veel van hen willen niet naar de dokter met gezondheidsklachten, maar preventief hun gezondheid op orde brengen en hun stress en spanningsniveaus in balans brengen.”


Authentieke stem

Moon Yoga Club biedt meer dan honderd yogalessen per maand, gericht op thema’s als Yin, Yang en Yin Yang, maar ook Yoga Nidra, healings en privélessen. Daarnaast maakt de Club gebruik van de bijzondere omgeving van Bergen, door ook meditatieve wandelingen in het bos en yogalessen op het strand te organiseren. Bijzonder is dat er opleidingen worden aangeboden tot yogadocent, waar zowel cursisten als docenten vanuit heel Nederland en daarbuiten voor naar Bergen komen. Le Roy: “Veel van hen volgen de opleiding tot yogadocent. Niet om docent te worden en zelf les te gaan geven, maar als innerlijke reis voor zichzelf. Met Moon Yoga Club willen we mensen stimuleren vanuit hun hart te leven en te worden wie je bent. Dat doen we door in onze lessen hun intuïtie te versterken, mensen de mogelijkheid te bieden meer over zichzelf te weten te komen en hun authentieke stem te vinden. Voor dit laatste hebben we de opleiding Integrale Communicatie ontwikkeld, waarin cursisten technieken leren om hun innerlijk weten te versterken.”

Nieuwsbrief ontvangen?

Wil jij niets missen van Muziek Werkt? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 4 keer per jaar nieuws van Muziek Werkt.

Muziek houdt ons bezig

Verbinding onderbroken. Opnieuw proberen...