Sport je beter met muziek?

Van Meghan Trainor’s All About That Bass, tot Eminem’s Till I Collapse en Katy Perry’s Dark Horse. Het zijn de favoriete deuntjes voor tijdens het sporten. Dat muziek helpt om harder te trainen, dat zal niemand verbazen. Maar hoe is die oppeppende werking van muziek te verklaren?

Er is tal van onderzoek gedaan naar de relatie tussen muziek en sport. Volgens klinisch neuropsycholoog Erik Scherder, hoogleraar aan de Vrije Universiteit, bevat niet alleen muziek maar ook ons lichaam ritme. Zo hebben je benen een vast looptempo en is er ook een zekere ritmiek te vinden in de communicatie tussen hersengebieden. Muziek die daar ritmisch goed op aansluit, versterkt die communicatie. En een betere communicatie zorgt voor een beter sportresultaat.

Muziek leidt af

Brandende longen, een snel kloppend hart en verzuurde spieren; het zijn zaken die met behulp van muziek uitgeschakeld kunnen worden. Muziek kan ons afleiden van de uitputting die met sporten gemoeid gaat. Dit komt omdat het brein zich verliest in de klanken die via de oren binnendringen. Het resultaat? De signalen die het vermoeide lijf naar de hersenen sturen, gaan wat meer langs je heen. Let wel: deze afleidingsmanoeuvre is slechts beperkt houdbaar. Als je te uitgeput bent, kunnen de hersenen niet meer om de signalen van het afgepeigerde lichaam heen – muziek of geen muziek.Muziek houdt ons bezig

Wat is jouw ultieme shop soundtrack?

Lees meer

Met deze 5 hartverwarmende liedjes steun je jouw vrienden en familie tijdens Kerst

Lees meer

‘Als we hier in de showroom geen muziek zouden hebben, dan krijg je een soort crematoriumeffect’

Lees meer

5 liedjes die (pijnlijk) duidelijk maken hoe fijn het is om in vrede te leven

Lees meer

Playlist: Go get them, Oranje Leeuwinnen!

Lees meer

‘Met muziek kun je een merk opbouwen’

Lees meer

Toplijstje: Nationale Complimentendag; zeg het met een liedje

Lees meer

Vrolijke muziek zorgt voor vrijgevige klanten

Lees meer

Nieuwsbrief ontvangen?

Wil jij niets missen van Muziek Werkt? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 4 keer per jaar nieuws van Muziek Werkt.