Poets Farm: muzikaal centrum in het hart van Amsterdam CS

Muziek Werkt praat met Daniel Doornink, mede-eigenaar van Poets Farm in Amsterdam.

In de drukte van Amsterdam Centraal Station is de IJ-passage een rustpunt. Hier, in de middelste van de drie tunnels tussen de noord- en de zuidkant van het treinstation, is Poets Farm gevestigd. Een rustpunt waar muziek en goed eten en drinken samen gaan en elkaar versterken.

Poets Farm is meer dan een horecagelegenheid met muziek op de achtergrond. Aan de muren hangen albumhoezen, er zijn vinylalbums te koop van Nederlandse artiesten en wie achter de bar spiekt, ziet een heuse radiostudio. Wie geluk heeft of de website in de gaten houdt, kan zomaar een gratis optreden zien van singer-songwriters als Lucky Fonz III, Michael Prins of Sofia Dragt. “De muziek is helemaal verweven in het format van Poets Farm. Zonder muziek zouden we een horecagelegenheid zijn zoals er wel meer van zijn.” legt Daniel Doornink, mede-eigenaar van Poets Farm, uit.

Doornink organiseerde in 2010 het NS Tryout Tour festival, waarbij opkomende Nederlandse artiesten op treinstations in Nederland optraden. Na de verbouwing van Amsterdam CS vroeg de NS hem een plek te creëren dat fungeert als stationshart en waar beleving is. Dat is in september 2017 Poets Farm geworden. Muziek speelt daar een centrale rol in. “Vanuit de muziek organiseren we events, daarmee bewijzen we onze waarde en dat was de reden dat de NS voor ons koos. Zonder muziek heeft Poets Farm geen toegevoegde waarde voor het station. Daarnaast zijn onze producten 100% biologisch, met kleine merken en eerlijke producten zoals Thijstea, gemaakt van doorgedraaide producten en kraanwater. Op die manier kunnen we ons onderscheiden.”

De activiteit die het meest in het oog springt, zijn de liveoptredens. Voor de deur van Poets Farm, midden in de IJ-passage, staat permanent een rond podium. Drie keer per week treedt er een artiest op. Inmiddels is er een vaste groep bezoekers dat komt kijken naar nieuw Nederlands talent, met af en toe een bekendere artiest. Doornink: “Als er een optreden is, wordt deze plek een terras en een park ineen, op het station. Mensen gaan zitten en luisteren. Het is een publiek dat telkens verandert; mensen blijven een paar nummers staan luisteren, en moeten dan hun trein halen, of lopen langs en applaudisseren in het voorbij gaan. Iedereen die blijft staan is winst. Je bent als artiest in ieder geval geen achtergrondmuziek.”

Doornink stelt zelf het muzikale programma samen, al kunnen artiesten zich ook aanmelden om op te treden. Jonge, talentvolle muzikanten krijgen zo letterlijk een podium. “Veel muzikanten zijn vaak nerveus om hier op te treden” weet Doornink. “Ze komen hier op bezoek bij het publiek. Zo voelt dat ook echt; veel mensen komen hier elke dag, bijvoorbeeld om van en naar hun werk of studie te gaan. Ze brengen er aardig wat tijd door en voelen zich er thuis. Die mensen lopen langs het podium, filmen en fotograferen het optreden en zetten dat online. Dat is positieve communicatie, mensen zien het als gratis cadeau. Dat willen ze delen. Zo maak je de link van offline naar online. Zelf maken we ook filmpjes van de optredens en een interview voor op YouTube.”

De optredens leveren Poets Farm niet direct iets op.

 

De winst zit hem in de groeiende populariteit van de IJ-passage en de herkenbaarheid van de plek. Een jaar na opening zijn er verschillende plannen om verder te groeien. Zo wordt er gewerkt aan een podcast, met daarin aandacht voor zowel reisinformatie als muziek, en zijn er plannen om meer filialen van Poets Farm te openen op de grotere stations van Nederland, zoals Utrecht, Rotterdam en Eindhoven. Mits er ruimte is voor een podium. Doornink: “We hebben als voorbeeld de shopping malls in Azië: daar is altijd een centraal hart waar iets gaande is, of het nu muziek is of een autopresentatie.”

Tekst: Jasper van VugtMuziek houdt ons bezig

Wat is jouw ultieme shop soundtrack?

Lees meer

Met deze 5 hartverwarmende liedjes steun je jouw vrienden en familie tijdens Kerst

Lees meer

‘Als we hier in de showroom geen muziek zouden hebben, dan krijg je een soort crematoriumeffect’

Lees meer

5 liedjes die (pijnlijk) duidelijk maken hoe fijn het is om in vrede te leven

Lees meer

Playlist: Go get them, Oranje Leeuwinnen!

Lees meer

‘Met muziek kun je een merk opbouwen’

Lees meer

Toplijstje: Nationale Complimentendag; zeg het met een liedje

Lees meer

Vrolijke muziek zorgt voor vrijgevige klanten

Lees meer

Nieuwsbrief ontvangen?

Wil jij niets missen van Muziek Werkt? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 4 keer per jaar nieuws van Muziek Werkt.