Muzieksmaak verandert met de jaren

Iemand die in zijn jeugd van punk houdt, kan later juist de voorkeur geven aan klassieke muziek.

Een onderzoeksteam van de Universiteit van Cambridge onderzocht hoe het komt dat iets persoonlijks als muzieksmaak dusdanig kan evolueren. De onderzoekers baseerden zich hiervoor op 250.000 enquêtes over muzieksmaak, die gedurende een periode van tien jaar werden afgenomen.

Uit het onderzoek kwam naar voren dat er van drie muzikale leeftijden kan worden gesproken: de heftige periode, de moderne periode en de verfijnde periode.

Heftige periode

De ‘heftige’ muziek wordt door tieners gebruikt om zich af te zetten tegen anderen. Muziek waar hun ouders zich niet mee identificeren zal des te meer gewaardeerd worden door jongeren. Dit is voor hen een manier om de eigen identiteit te definiëren.

Moderne periode

Bij jong volwassenen groeit de behoefte aan ‘moderne’ muziek, zoals pop en rap. In deze fase wordt waardering en acceptatie door anderen juist belangrijker. Dit zou te maken hebben met het bezoek aan bars, clubs en feestjes, waar het sociale leven doorgaans veel afspeelt. In zulke gelegenheden wordt vaak meer dansbare muziek gedraaid, waardoor de smaak zich hierop zal aanpassen.

Verfijnde periode

Op middelbare leeftijd verschuift de voorkeur naar ‘verfijnde’ muziek als jazz en klassieke muziek. Volgens de onderzoekers markeert dit een verschuiving naar een levensfase waarin intellect, status en emotionele volwassenheid belangrijker worden.

Uiteindelijk wordt de smaak vaak weer veel minder pretentieus. Zo houden veel oudere mensen van country, folk en bluesmuziek.Muziek houdt ons bezig

‘Dit is een plek voor muzikanten. Zonder muziek kunnen we wel dicht.’

Lees meer

Top 40 en Nederlandstalige muziek verzacht fileleed

Lees meer

Infographic: muziek verzacht fileleed

Lees meer

Toplijstje: 5 traffic jams waar je wél blij van wordt

Lees meer

Muziek als Medicijn

Lees meer

De voordelen van muziektherapie

Lees meer

Poets Farm: muzikaal centrum in het hart van Amsterdam CS

Lees meer

Toplijstje: 5 liedjes om een auto te (ver)kopen

Lees meer

Nieuwsbrief ontvangen?

Wil jij niets missen van Muziek Werkt? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 4 keer per jaar nieuws van Muziek Werkt.