Muziek op de operatiekamer

Niet alleen op kantoor of op de bouwplaats luisteren we massaal naar muziek, ook op de operatiekamer is geregeld een lekker deuntje te horen.

Uit Brits onderzoek blijkt dat 8 op de 10 chirurgen naar muziek luistert tijdens het opereren. In Nederland zet de helft van de artsen tijdens het werk de muziek aan. De belangrijkste motivaties? Ontspanning, concentratie en het krijgen van energie.

Dit luisteren chirurgen als jij onder narcose bent

Maar naar welke muziek luisteren chirurgen terwijl jij op de operatietafel ligt? Pop is met 86% veruit het populairst tijdens het ‘snijden’. Ook rock (39%), soul (33%) en klassiek (26%) doen het goed. Hiphop is het minst geliefd, slechts 2% luistert tijdens het opereren naar de raps en beats van bijvoorbeeld Jay Z of 50 Cent, blijkt uit onderzoek van NOS op 3.

Arbeidsvitaminen

Muziek zorgt voor energie en helpt ook bij het concentreren. “Operaties duren soms 6 tot 8 uur en gebeuren vaak ’s nachts, dus nummers als Richard Manuel is Dead en Perfect Blue Buildings zijn ook echt even opkikkers”. Aldus Casper van Eijk, chirurg in het Erasmus MC. Het mes snijdt overigens aan twee kanten: de patiënt heeft ook baat van een vrolijk deuntje tijdens een operatie. Muziek zorgt er namelijk voor dat patiënten kalm blijven.

 

Nieuwsbrief ontvangen?

Wil jij niets missen van Muziek Werkt? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 4 keer per jaar nieuws van Muziek Werkt.

Muziek houdt ons bezig

Verbinding onderbroken. Opnieuw proberen...