Jongeren gevoelig voor muziek uit tijd ouders

Jongeren zijn bijzonder gevoelig voor muziek uit de tijd waarin hun ouders jong waren. Dat beweren Amerikaanse wetenschappers in het wetenschappelijk tijdschrift Psychological Science.

Twintigers ervaren opvallend veel positieve emoties als ze luisteren naar muziek uit de jaren tachtig, de tijd dat hun ouders net volwassen waren.
Zelfs nummers uit jaren zestig – de tijd waarin hun grootouders veel naar muziek luisterden – hebben bovengemiddeld veel emotionele impact op jongeren.

Muziek uit eigen leven maakt de meeste impact

De onderzoekers lieten 62 studenten luisteren naar populaire muziekfragmenten uit elk jaar van de periode 1955 tot 2009. Bij elke serie fragmenten die ze luisterden moesten de deelnemers aangeven wat voor soort herinneringen ze aan de muziek hadden. De jongeren hadden de meest sterke en positieve associaties met muziek uit hun eigen leven. De herinneringen die ze aan nummers hadden, werden sterker naarmate de muziek moderner werd.

Ook oudere muziek zorgt voor positieve associaties

De studenten vertoonden ook positieve herinneringen bij het luisteren naar fragmenten van artiesten uit de jaren tachtig, zoals Prince, Sting, Michael Jackson en Nirvana. Verder reageerden ze opvallend enthousiast op muziek uit de jaren zestig, zoals nummers van de Beatles en de Beach Boys.

Conclusie

Het stereotype beeld dat jongeren de muziek van hun ouders verafschuwen lijkt dus niet te kloppen, zo betogen de wetenschappers. Waarschijnlijk ontwikkelen kinderen juist een positieve associatie met de muzieksmaak van hun ouders en grootouders, omdat ze er in hun jeugd veel mee worden geconfronteerd.

 

Nieuwsbrief ontvangen?

Wil jij niets missen van Muziek Werkt? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 4 keer per jaar nieuws van Muziek Werkt.

Muziek houdt ons bezig

Verbinding onderbroken. Opnieuw proberen...