Hersenen zien muziek als taal

Jazz-sessies, waarin muzikanten als het ware een dialoog aangaan door ‘antwoord’ op elkaar te geven, zijn te vergelijken met gesproken conversaties.

Dat wijst onderzoek uit van onder andere Charles Limb, muzikant en arts. Samen met andere wetenschappers vergeleek hij de werking van de hersenen van muzikanten die hun instrument bespelen. Limb vergeleek de hersenactiviteit van muzikanten die improviseerden tijdens een jamsessie met de hersenactiviteit van muzikanten die een ingestudeerd stuk speelden. Hieruit bleek dat het brein van jazzmuzikanten tijdens een jamsessie dezelfde activiteiten vertonen als in een gesproken conversatie. Oftewel, geïmproviseerde jazz-sessies uitten zich in het brein als een taal.

Jazzconversaties versus gesproken conversaties

De onderzoeksresultaten laten echter wel een belangrijk verschil zien tussen jazzconversaties en gesproken conversaties. Tijdens een gesproken conversatie is het brein bezig met het verwerken van de structuur, zinsopbouw en de interpretatie of betekenis van woorden. Uit het onderzoek blijkt dat het deel van het brein dat de betekenis met woorden linkt, wordt uitgezet tijdens geïmproviseerde jazzsessies. Met andere woorden: deze vorm van muziek wordt in het brein grammaticaal, maar zonder betekenis geregistreerd.

 

Nieuwsbrief ontvangen?

Wil jij niets missen van Muziek Werkt? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 4 keer per jaar nieuws van Muziek Werkt.

Muziek houdt ons bezig

Verbinding onderbroken. Opnieuw proberen...