Beter samenwerken door muziek

Voor sommige ondernemers is muziek op de werkvloer belangrijker dan koffie. Onderzoekers van de Cornell University hebben nu ook aangetoond dat muziek een positieve invloed heeft op de wijze van samenwerken op de werkvloer.

Onderzoekers Kevin Kniffin, Jubo Yan, Brian Wansink en William Schulze voerden verschillende experimenten uit om het effect van muziek op de werkvloer te onderzoeken. Tijdens ieder experiment werden deelnemers in teams van drie gesplitst. Ieder teamlid kreeg de optie om muntjes te doneren voor het team of om muntjes te houden voor persoonlijk gebruik.

Vrolijke muziek

Wanneer er vrolijke muziek klinkt – zoals het liedje van de serie ‘Happy Days’, ‘Brown Eyed Girl’ van Van Morrison, ‘Yellow Submarine’ van The Beatles of ‘Walking on Sunshine’ van Katrina and the Waves – zijn teamleden bereid om meer geld te doneren. Wanneer de muziek minder opgewekt is, houden deelnemers de muntjes voor zichzelf.

Geen muziek

De onderzoekers analyseerden ook wat er gebeurt als er geen muziek op de achtergrond draait. Dit heeft hetzelfde effect als wanneer er droevige of zware muziek draait. “Misschien ben je er niet altijd bewust van, maar muziek speelt een belangrijke rol in ons dagelijks leven”, zegt wetenschapper Kevin Kniffin. “Soms is muziek amper hoorbaar – zoals in de supermarkt – terwijl het weer heel overheersend is tijdens een kerkdienst. Hoe dan ook: onze resultaten laten zien dat we beter op elkaar zijn afgestemd als we naar muziek luisteren.”

“Veel werkgevers investeren flinke bedragen en veel tijd in teambuildingdagen”, vervolgt Kniffin. “Toch laat ons onderzoek zien dat het ook anders kan en dat muziek op de werkvloer een ondergewaardeerde manier is om samenwerking te stimuleren.”Muziek houdt ons bezig

‘Met de juiste muziek op de achtergrond is het heerlijk een boeket samenstellen’

Lees meer

Toplijstje: 5 liedjes over dokters

Lees meer

Top 10 bewezen anti stress muziek

Lees meer

Popmuziek maakt blijer én productiever

Lees meer

‘We draaien alleen wat we zelf tof vinden’

Lees meer

Sportprestaties verbeteren dankzij muziek

Lees meer

Muziek steeds belangrijker voor succes van onderneming

Lees meer

Muziek en gezondheid: 9 positieve effecten

Lees meer

Nieuwsbrief ontvangen?

Wil jij niets missen van Muziek Werkt? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang 4 keer per jaar nieuws van Muziek Werkt.